Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym

Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym
Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym

Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym to pomysł na pyszny domowy obiad, który wszyscy będą zajadać, aż im się uszy trzęsą! Delikatne kluseczki rozpływają się w ustach, a aromatyczny sos pieczarkowy idealnie je dopełnia. Całość jest bardzo sycąca, a składniki potrzebne do przygotowania dania tanie i dostępne w każdym sklepie.

Kluseczki z kaszy manny uniwersalne to danie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je również usmażyć na patelni na złoty kolor i podać z innymi dodatkami, nie tylko sosem pieczarkowym. W wersji na słodko smakują również pysznie. Można je posypać cukrem i polać sosem z truskawek czy podać z borówkami.

 

Składniki dla 3 osób:

Kluseczki z kaszy manny:

  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej (około 170 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki soli + sól do gotowania

 

Sos pieczarkowy:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • mała cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka sos sojowego ciemnego
  • sól, pieprz, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi suszony, natka pietruszki
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie

Kluseczki z kaszy manny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło razem z jajkami przełóż do miski i ucieraj ręcznie lub za pomocą miksera przez 2-3 minuty. Następnie dodaj sypką kaszę manną, sól i śmietanę. Całość wymieszaj łyżką dokładnie. Masę odstaw na 30 minut.

Po tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę z dużą szczyptą soli. Zmniejsz moc palnika, aby woda jedynie lekko bulgotała. Łyżeczką za każdym razem moczoną we wrzątku nabieraj kawałki masy i kładź na wrzątek. Gotuj je przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiaj na talerz łyżką cedzakową.

Sos pieczarkowy

Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso, aż straci różowy kolor. Podsmażone mięso odłóż na talerz, a na patelnię wrzuć cebulę. Smaż ją przez 2-3 minuty i dodaj pieczarki. Składniki smaż do momentu, kiedy z pieczarek odparuje woda.

Do zimnego bulionu dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Bulion wlej na patelnię. Dołóż również kurczaka, sos sojowy, przyprawy, około pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Całość duś przez około 7-8 minut.

Kluski z kaszy manny przełóż na talerze i polej sosem pieczarkowym.

Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym
Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym

Zobacz inne przepisy na domowe sosy i gulasze:

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym – pyszny i tani obiad

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek

Gulasz z kurczaka, marchewki i kopru włoskiego

Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe

Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad