Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek
Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi to pyszny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się jesienią, kiedy w lasach można znaleźć aromatyczne i wyjątkowe w smaku podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Robi się go stosunkowo szybko, a smak nie ma sobie równych. Zwykły sos pieczarkowy schodzi do lamusa. Do przygotowania takiego sosu można użyć zarówno świeżych grzybów, jak i mrożonych.

Z czym podać sos pieczarkowy z grzybami leśnymi?

Taki sos sprawdzi się zarówno do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kaszy, a nawet gotowanych ziemniaków. Można do niego podać również bitki wieprzowe czy z indyka, klopsiki albo kotlety mielone. A jeśli nie macie ochoty na kombinowanie, można go zjeść z pajdą chrupiącego chlebka.

Składniki na sos pieczarkowy z grzybami leśnymi:

  • 300 g pieczarek
  • 200 g grzybów leśnych np. podgrzybki, prawdziwki czy maślaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Jak przygotować sos pieczarkowy z grzybami leśnymi? Opis przygotowania krok po kroku

Grzyby oczyść i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Przepłucz je pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. Grzyby gotuj przez 2-3 minuty i odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj pieczarki i czosnek. Składniki smaż kolejne kilka minut. Kiedy z pieczarek odparuje woda, na patelnię wrzuć grzyby i wlej bulion.

Całość duś na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj śmietanę, sos sojowy, tymianek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Sos wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż zrobi się zawiesisty.

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek
Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek

Zobacz inne przepisy na dania z grzybami:

Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy

Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Tarta ze świeżymi grzybami

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad

Print Friendly, PDF & Email