Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, mrożonymi warzywami i kiełbasą.

Składniki:

  • 6-8 ziemniaków
  • ok 300 g mrożonego kalafiora
  • ok 300 g mrożonej brukselki
  • 400 g  kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 200 ml mleka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy je w osolonej wodzie wraz z mrożonymi warzywami przez 4-5 minut. Następnie odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulą pokrojoną w piórka i marchewką pokrojoną w plastry. Wszystkie warzywami kiełbasę przekładamy do dużego natłuszczonego żaroodpornego naczynia i mieszamy.
Mleko mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Sosem polewamy zapiekankę. W razie potrzeby potrząsamy naczyniem dla lepszego rozprowadzenia. Wierzch zapiekanki oprószamy bułka tartą. Zapiekankę pieczemy w piekarniku przez ok godzinę.

zapiekanaka_warzywa

Print Friendly, PDF & Email