Gulasz z karkówką i warzywami

Przepis na smaczne danie jednogarnkowe. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 500 g  karkówki
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • czerwona papryka
  • marchew
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • oliwa do  smażenia,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie
Karkówkę kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Mięso i cebulę pokrojoną w piórka obsmażamy na patelni na rumiano. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, tak aby zakryła mięso i gotujemy na wolnym ogniu. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, świeżą paprykę kroimy w paski. Dodajemy do mięsa wraz z pomidorami. Gulasz dusimy pod przykryciem ok pół godziny, aż mięso stanie się miękkie, w razie potrzeby podlewając wodą. Następnie dodajemy paprykę konserwową pokrojoną na kawałki, koncentrat oraz przyprawy i dusimy jeszcze kilka minut.

gulasz_karkowka

Print Friendly, PDF & Email