Ziołowa pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym

Przepis na pyszne na obiad. Podałam z ryżem i surówką.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól, papryka słodkaSos:
  • 250 g śmietany 30%
  • duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Piersi z kurczaka dzielimy na porcje i lekko rozbijamy. Do oliwy dodajemy przyprawy i mieszamy. Do takiej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie kurczaka razem z marynatą układamy na patelni i smażymy aż stanie się lekko złocisty. Kurczaka odkładamy i na tą samą patelnię wsypujemy por pokrojony w pół plastry i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Kiedy będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Czekamy aż śmietana zgęstnieje czasami mieszając. Pod koniec do sosu dodajemy piersi z kurczaka.

kurczak_por

Print Friendly, PDF & Email