Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami

Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami
Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami

Ciasto Channel to bajeczny wypiek, który nie tylko świetnie wygląda, ale również pysznie smakuje. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu przełożonego kremem gruszkowym, posypki z orzechów i polewy czekoladowej na wierzchu. Jest to smakołyk, który z pewnością osłodzi ponure jesienne dni. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na różne uroczystości.

Składniki na Ciasto Channel:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Krem gruszkowy:

  • 2 duże gruszki (500 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • opakowanie galaretki gruszkowej
  • 150 ml wody

 

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek śmietany 30% lub mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • około 200 g herbatników (mogą być kakaowe lub oblane czekoladą)

Poncz:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Jak przygotować ciasto Channel? Opis przygotowania krok po kroku

Biszkopt

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach robota kuchennego przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj, że im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.

Krem gruszkowy

Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na ćwiartki i wykrój nasiona. Owoce pokrój w kostkę i przełóż do małego garnka lub rondelka. Dodaj do nich cukier i sok z cytryny. Jeśli są mało soczyste wlej 1/3 szklanki wody. Gruszki gotuj pod przykryciem, aż zmiękną i odparuje z nich większość płynu. Odstaw do wystudzenia.

Galaretkę rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do miski przełóż mascarpone i gruszki, dodaj zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i zmiksuj składniki ze sobą. Następnie dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj całość łyżką.

Złożenie ciasta

Blaty biszkoptu nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Spodni blat przełóż z powrotem na blaszkę. Z kremu gruszkowego odstaw 2 czubate łyżki. Następnie połowę, która została wyłóż na biszkopt. Na nim ułóż herbatniki. Następnie wyłóż drugą połowę kremu. Nakryj biszkoptem. Biszkopt posmaruj resztą kremu.

Orzechy drobno posiekaj lub rozgnieć tłuczkiem i posyp nimi wierzch ciasta. W rondelku na małym ogniu rozpuść czekoladę z mlekiem lub śmietaną. Mieszaj cały czas, aby czekolada się nie przypaliła.

Polewę nabieraj łyżką i rozprowadź po wierzchu ciasta, tworząc linie czy inne maziaje. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu.

Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami
Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami

 

Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na jesień:

Ciasto Picuś Glancuś – orzechowy deser bez pieczenia

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie

Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami

Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne

Print Friendly, PDF & Email