Tarta ze świeżymi grzybami

Uwielbiam jeździć do lasu na grzyby, więc jesienią zawsze mamy jakieś potrawy z grzybami. Zazwyczaj robię sos grzybowy, jednak tym razem pomyślałam o jakiejś odmianie i zrobiłam tartę.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • żółtko
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

  • ½ kg leśnych grzybów
  • 2 łyżki cebulki prażonej
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, przyprawy i żółtko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie kroimy grzyby, smażymy na maśle (można je również najpierw podgotować w osolonej wodzie), przyprawiamy. Kiedy woda z grzybów wyparuje, dodajemy śmietankę i jeszcze przez chwilę dusimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę wylepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni dodajemy farsz grzybowy, posypujemy cebulką i startym serem żółtym. Zapiekamy kolejne 20 minut.

tarta_grzyby

Print Friendly, PDF & Email