Kruche ciasteczka do kawy to idealny pomysł na słodką przekąskę, gdy dopadnie nas ochota na coś pysznego. Szybkie w przygotowaniu, bez wymyślnych składników, zachwycają prostotą i niepowtarzalnym smakiem.
Nie wiem jak u was, ale u mnie popołudniowa kawa to codzienny rytuał. Funduję sobie chwilę relaksu, oglądając jakiś serial i popijając ulubiony napój. Choć nie działa na mnie pobudzająco, to lubię smak czarnej kawy po turecku z łyżeczką cukru. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka będą stanowić doskonałe uzupełnienie, choć nie pozwalam sobie na nie codziennie.
Jeśli tak jak ja, lubicie delektować się smakiem kawy, to ich duży wybór znajdziecie w sklepie internetowym Coffeedesk. Ich oferta obejmuje zarówno kawy ziarniste, jak i mielone, a także wygodne kapsułki do ekspresu, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeśli natomiast lubicie herbaty, to Coffeedesk oferuje szeroki wybór herbat liściastych, czarnych, zielonych, białych, owocowych i ziołowych. W sklepie można znaleźć również herbaty sypane i w torebkach, a także akcesoria do ich parzenia.
Moją uwagę zwróciła szczególnie kawa Bialetti Perfetto Moka Cioccolato z dodatkiem kakao. Jako fanka aromatycznych i słodkich wariantów, z pewnością skuszę się na jej wypróbowanie. Tym bardziej, że zbiera ona rewelacyjne recenzje, a jej cena jest bardzo atrakcyjna. Taka kawa sprawdzi się również idealnie jako prezent na imieniny czy inną okazję.
Zachęcam więc do zajrzenia do sklepu, a poniżej prezentuję przepis na ciasteczka.
P.S. A Wy, jakie macie ulubione kawy? Podzielcie się swoimi propozycjami w komentarzach!
Składniki na kruche ciasteczka do kawy:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 100 g masła
- 100 g smalcu
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka (rozmiar M)
- szczypta soli
- łyżeczka aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Masło, smalec, jajka i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Białka jajek oddziel od żółtek. Masło i smalec pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę, masło, smalec, żółtka, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę, rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm i foremkami do ciastek czy szklanką wykrawaj dowolne kształty. Ciastka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj ciasteczka. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy.
Białka jajek roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzch ciastek, następnie posyp je cukrem.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 18 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zostaw odpowiedź