Muffinki piernikowe

Na bazie jednego przepisu na muffinki, który do tej pory najbardziej mi odpowiada, zmieniam tylko dodatki i cały czas piekę inne muffinki :p

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do cynamonu
  • dżem jagodowy (opcjonalnie)

Przygotowanie
Mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, cukier,proszek do pieczenia, cynamon, przyprawa do piernika) i mokre (jajka, mleko, olej). Następnie łączymy je i mieszamy. Ciasto nie musimy długo mieszać, może być „grudkowate”. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości (jeśli chcemy dodać dżem, to napełniamy ciastem do 1/3 wysokości, następnie nakładamy trochę dżemu i znowu ciasto) . Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Print Friendly, PDF & Email