Bigos cygański

Przepis na potrawę znalazłam gdzieś w internecie i z tradycyjnym bigosem nie ma nic wspólnego, choć jest bardzo smaczny, zwłaszcza podany z ryżem na obiad.

Składniki:

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mielonego
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

Składniki na bigos:

  • 250 g pieczarek
  • 4 średnie cebule
  • mały słoik papryki konserwowej
  • mały ogórków konserwowych
  • pół szklanki ketchupu
  • pół szklanki wody
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Robimy klopsiki. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oleju.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, podsmażamy. Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodajemy keczup, rozcieńczony z wodą i mieszamy. Gotujemy ok 10 minut.

3 komentarze

  1. robie dość czesto i bardzo lubie to danie…zwlaszcza na drugi dzień..;)))

  2. Pyszny, zrobiłam wczoraj i mąż wyjadał wieczorem zimny z garnka a dziś przesłał mi smsa, że ciepły rewelacja.
    Dzięki za przepis

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: