Bigos z młodej kapusty z papryką

Przepis na smaczny, lekki bigos z młodej kapusty z koperkiem i papryką.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • ok 300 g piersi z kurczaka lub innego mięsa
  • 1-2 pętka kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 różnokolorowe papryki (u mnie kawałek czerwonej, zielonej i żółtej)
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dość grubych oczkach. W dużym garnku umieszczamy kapustę z marchewką i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Solimy. Kapustę gotujemy około 15-20 minut. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy. Mięso dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym gazie, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. doprawiamy.