Biała kiełbasa z patelni na szybko

Biała kiełbasa z patelni na szybko
Biała kiełbasa z patelni na szybko

Biała kiełbasa z patelni na szybko to bardzo proste do zrobienia danie gotowe w około 20 minut, które można podać na co dzień i od święta. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom białej kiełbasy, a osoby które jej nie lubią, może w takiej formie się do niej przekonają.

Jeśli nie macie pomysłu na obiad czy kolację, a w lodówce czy zamrażalce zalega wam kiełbasa to taki przepis będzie idealny.

Z czym podać białą kiełbasę z patelni?

Świetnie sprawdzi się pajda świeżego chleba lub bułka czy bagietka. Do tego można podać również ćwikłę z chrzanem, musztardę czy sos chrzanowy. Jeśli chcecie podać smażoną kiełbasę na szybki obiad, to zamiast pieczywa można przygotować pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane.

Składniki na białą kiełbasę z patelni:

  • 0,5 kg białej kiełbasy parzonej (4-5 sztuk)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawa czosnek staropolski, ostra papryka, majeranek

 

Przygotowanie

W poprzek kiełbas robimy nożem płytkie nacięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie robić się miękka.

Łopatką odgarniamy cebulę na brzegi patelni, a pośrodku układamy kiełbasę. Całość skrapiamy sosem sojowym i posypujemy przyprawami. Kiełbasę smażymy najpierw z jednej strony, a potem z drugiej po kilka minut, aż zacznie robić się brązowa. Cebulę też można przemieszać, aby się nie przypaliła. Kiełbasę podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Biała kiełbasa z patelni na szybko
Biała kiełbasa z patelni na szybko

Zobacz inne przepisy z białą kiełbasą:

Biała kiełbasa z piekarnika – przepis na kiełbasę z pieczarkami i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Staropolska zupa chrzanowa – prosta i pyszna

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Print Friendly, PDF & Email