Karkówka z sosie śliwkowo-cynamonowym

Nie jest to potrawa, która wszystkim smakuje. Trzeba lubić aromat cynamonu, który jest tu dość intensywny.
Podajemy z kluskami śląskimi.

Składniki:

  • kilka plastrów karkówki

  • kilka suszonych śliwek

  • łyżka śmietany 18%

  • liść laurowy

Marynata:

  • sól, pieprz

  • płaska łyżeczka cynamonu

  • szczypta imbiru

  • oliwa

Przygotowanie
Składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej karkówkę. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie smażymy je na patelni. Kiedy będzie rumiane, przekładamy do rondelka i zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta. Dodajemy pokrojone ne mniejsze kawałki śliwki i liść laurowy. Całość dusimy, aż karkówka będzie miękka, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę.

karkowka_cynamon

Print Friendly, PDF & Email