Musztardowe kotlety mielone z farszem

Nieco urozmaicony przepis na kotlety mielone.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • kajzerka
  • cebula
  • jajko
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g wędliny (kiełbasy, wędzonki lub szynki)
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie
Kajzerkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Cebulę ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę i razem z jajkiem i przyprawami dodajemy do mięsa, które wyrabiamy na gładką masę.
Ogórki i wędlinę kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Omączonymi dłońmi odrywamy kawałki mięska jak na standardowe kotlety, rozpłaszczamy je w dłoni, rozsmarowujemy na nich musztardę i nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

kotlety_farsz

 

 

Print Friendly, PDF & Email