Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Przepis na pyszny, tradycyjny bigos z kapusta kiszoną i słodką. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • mała główka kapusty białej
  • 2 pętka kiełbasy
  • 400 g boczku
  • 400 g wieprzowiny (u mnie karkówka)
  • marchew
  • ziele angielskie, ziarenka jałowca
  • przyprawa do bigosu, sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • garść suszonych grzybów
  • 5-6 suszonych śliwek

Przygotowanie
Grzyby i śliwki moczymy osobno w wodzie przez kilka godzin. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Solimy, dodajemy po kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca. Kapustę gotujemy do miękkości. Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Boczek i kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy. Siekamy białą kapustę, a marchew ścieramy na tarce. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok 10 min. Kiedy kapusta kiszona jest miękka dodajemy marchew i białą kapustę. Podlewamy wodą. Gotujemy ok 15 min. Dodajemy mięso i przyprawy. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 min. Następnie dodajemy śliwki, grzyby (razem z wodą z gotowania) – grzyby i śliwki pokroić na mniejsze kawałki, boczek z kiełbasą i przecier pomidorowy. Mieszamy i dalej gotujemy. Wszystkie składniki powinny się gotować jeszcze ok 30 godz na małym gazie. W tym czasie przyprawiamy jeszcze do smaku jeśli jakiejś przyprawy dodaliśmy wcześniej za mało. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby bigos się nie przypalił.

 bigos

Print Friendly, PDF & Email