Dietetyczne placuszki jabłkowe z płatkami owsianymi (165 kcal)

Lekkie i bardzo syte placuszki (choć mi wyszły raczej kotleciki ;)) z jabłkami. Idealne na śniadanie. Podajemy z miodem, słodkim syropem czy jogurtem. Jeden zawiera 165 kcal, ja zjadłam ledwo dwa 🙂

Składniki (na 8 dużych placuszków):

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 2 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie
Jabłka myjemy obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i płatkami owsianymi. Odstawiamy na 10 minut, aby płatki trochę zmiękły. Po tym czasie do masy dodajemy cukier, jajka i cynamon. Mieszamy. Z masy formujemy placuszki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 35 minut.

placki_jabłko

Print Friendly, PDF & Email