Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki

Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki
Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki

Szynka pieczona w niskiej temperaturze wychodzi mięciutka, soczysta i aromatyczna, po prostu pyszna! Świetnie sprawdzi się do obiadu, albo jak już wystygnie do kanapek. Tak przygotowane mięsko z pewnością nie będzie zbyt suche czy twarde.

Jak przygotować szybki sos do szynki?

Jeśli chcesz szynkę podać do obiadu wraz z pysznym sosem, ziemniakami surówką np. z ogórków kiszonych i pora, to po upieczeniu pokrój ją w grubsze plastry. Na patelni podsmaż do miękkości pokrojoną w piórka cebulę, następnie wlej na nią cały płyn, który został na dnie naczynia żaroodpornego po pieczeniu. Wlej również pół szklanki zimnego bulionu lub wody wymieszanej z czubatą łyżeczką mąki. Dodaj łyżkę sosu sojowego, trochę pieprzu i ewentualnie szczyptę soli. Sos wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dołóż do niego plastry szynki i gotuj przez 2 minuty.

Składniki na szynkę pieczoną w niskiej temperaturze:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej

Solanka:

  • około 1,5 l wody
  • 6 ząbków czosnku
  • średniej wielkości cebula
  • 4 łyżki soli
  • łyżka cukru
  • kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, jałowca, goździków i ziaren pieprzu czarnego 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka przyprawy czosnek staropolski
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo: pół szklanki bulionu, sznurek wędliniarski

 

Przygotowanie

Szynkę umyj dokładnie i osusz. Do dużej miski lub garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól, wszystkie zioła i przyprawy; obrany i posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w plastry. Całość wymieszaj dokładnie, aż sól i cukier się rozpuszczą. Do takiej solanki włóż szynkę. Powinna być całkowicie zakryta. Jeśli wystaje ponad powierzchnię, dolej jeszcze trochę wody. Naczynie z szynką nakryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny, a najlepiej na 48.

Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i obwiąż sznurkiem tworząc zgrabną kulkę. Solankę możesz wylać, nie będzie już potrzebna. Składniki marynaty, czyli olej, musztardę, sos sojowy i przyprawy wymieszaj ze sobą. Marynatą posmaruj szynkę z każdej strony. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno wlej pół szklanki bulionu (lub wody).

Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 120 C. Szynkę piecz bez przykrycia z włączoną funkcją termoobiegu przez około 2,5 godziny. Jeśli masz termosądę to piecz do momentu, kiedy w środku mięso osiągnie 75 C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu mięso polewaj płynem z dna naczynia.

 

Zobacz inne przepisy na szynkę wieprzową:

Szynka duszona w plastrach z warzywami – przepis na obiad

Musztardowa szynka gotowana w rękawie – pyszna wędlina na kanapki

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki
Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki

 

Print Friendly, PDF & Email