Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste

Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste
Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste

Szybkie ciasto cytrynowe wychodzi wprost idealnie – jest miękkie i wilgotne, z dobrze wyczuwalnym kwaskowym smakiem cytryny, a do tego puszyste i niezbite. Robi się je dosłownie w chwilkę, wystarczy zmiksować wszystkie składniki ze sobą w odpowiedniej kolejności, a następnie włożyć do piekarnika.

Takie ciasto będzie w sam raz, jeśli się spieszycie i nie macie ochoty na przygotowanie wymyślnych ciast z kremem.

Składniki na szybkie ciasto cytrynowe:

  • 340 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
  • 250 g masła
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 4 jajka rozmiar L
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 cytryny
  • łyżeczka ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie)

Lukier:
sok z cytryny połówki cytryny
około 2/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Cytryny sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, następnie skórkę zetrzyj na drobnej tarce, a sok wyciśnij. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ucieraj mikserem, powoli dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, cały czas ucierając. Wlej ekstrakt cytrynowy. Gdy masa będzie jednolita, nie przerywając ucierania, dodaj połowę mąki, potem sok i skórkę z cytryny i resztę mąki.
Ciasto przełóż do keksówki (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut w trybie góra-dół. Kiedy wbijesz drewnianą wykałaczkę w środek ciasta i po wyjęciu będzie ona sucha, możesz wyjąć ciasto z piekarnika. Odstaw je do wystudzenia.

Kiedy ciasto będzie zimne, wyjmij je z blaszki i polej lukrem (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem).

Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste
Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Szybkie ciasto z dżemem i kruszonką – prosty przepis, które zawsze się udaje

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Ciasto Piegusek z makiem na oleju – prosty i szybki przepis

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

Print Friendly, PDF & Email