Zdrowa sałatka „z zupek chińskich”

Zdrowa sałatka z zupek chińskich
Zdrowa sałatka z zupek chińskich

Zdrowa sałatka z zupek chińskich to świetna alternatywa dla jej tradycyjnego odpowiednika, wokół którego narosło wiele kontrowersji ze względu na paskudny skład jaki zawierają zupki chińskie. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić do nadwagi, nadciśnienia, chorób serca czy nawet nowotworu. Oczywiście nic się nie powinno stać, jeśli spożywamy je raz na kilka miesięcy, choć nawet wtedy makaron z zupek jest obciążeniem dla naszego układu pokarmowego, gdyż żołądek trawi go godzinami i jest magazynowany w naszym przewodzie pokarmowym przez długi czas.

Zupki chińskie można jednak zastąpić makaronem noodle wykonanym z mąki pszennej, który można kupić w każdym większych sklepie, najczęściej na dziale z kuchnią azjatycką i naturalną przyprawą, którą wykonamy w domu. Bez żadnych tłuszczy utwardzonych, glutaminianu sodu, z ilością soli i cukru, którą sami będziemy kontrolować.

Makaron można również przygotować bez dodatku przypraw, sałatka też będzie smaczna, tylko straci tę lekko azjatycką nutę.

Sałatka z makaronem noodle, kapustą pekińską i szynką jest bardzo smaczna, sycąca i świetnie sprawdzi się na imprezie, grillu czy jako lunch do pracy.

Składniki:

  • 250 g szynki (może być również pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę i usmażona)
  • duży ogórek zielony
  • pół główki średniej kapusty pekińskiej
  • około 100 g makaronu noodle
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przyprawa do makaronu:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta: czosnku granulowanego, soli, pieprzu, ostrej papryki, imbiru
  • pół łyżeczki: cukru, suszonej pietruszki, curry, przyprawy 5 smaków (opcjonalnie)

Przygotowanie

Składniki na przyprawę mieszamy ze sobą. Makaron noodle kruszymy, zalewamy gorącą wodą i dodajemy przyprawę. Pozostawiamy go w wodzie na około 10 minut, aż lekko zmięknie. Następnie makaron odsączamy na sicie.

Szynkę, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, sól i pieprz. Sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zdrowa sałatka z zupek chińskich
Zdrowa sałatka z zupek chińskich
Print Friendly, PDF & Email