Pasta do chleba z jajecznicy to najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Wszystkie pasty z gotowanych jajek się przy niej chowają. Ponieważ jestem wielką fanką zarówno jajecznicy, jak i past kanapkowych, pomyślałam, że połączenie tych obu potraw może być udane. I tak właśnie jest! Dodatek smażonej na maśle cebulki i jajka sprawia, że pasta nabiera wyrazistego smaku, podkręconego dodatkowo serem żółtym i szczypiorkiem. Taką pastę robi się bardzo szybko, a będzie stanowić pyszne urozmaicenie standardowych kanapek z wędliną czy serem. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z chrupiącą skórką, z plasterkiem pomidora na wierzchu. Pasta z jajecznicy będzie też pyszna jeśli zawiniemy ją w tortillę wraz z rukolą. Takie danie można wziąć ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.
Składniki na pastę do chleba z jajecznicy:
- 5 jajek rozmiar L
- średniej wielkości cebula
- 100 g sera żółtego (gouda)
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miseczki. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umyty szczypiorek siekamy, natomiast cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż nabierze lekko złotego koloru. Następnie wrzucamy jajka i smażymy, cały czas mieszając, aż dobrze się zetną. Jajecznicę odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie zimna, przekładamy ją na deskę do krojenia i siekamy na drobno nożem. Rozdrobnioną jajecznicę przekładamy do miski, dodajemy ser żółty, szczypior, majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie. Pastę można podawać od razu albo najpierw schłodzić w lodówce.
Pyszności 🙂