Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Botwinka z ziemniakami
Botwinka z ziemniakami

Botwinka z ziemniakami to kolejna pyszna propozycja na aromatyczną letnią zupę. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą.

Ogólnie jestem wielką miłośniczką zup, uwielbiam chyba wszystkie prócz krupniku. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci. Ze mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest zmuszony zjeść jakąś zupę, bo nic innego nie przygotowuję na obiad. Tym razem przygotowałam botwinkę z ziemniakami i skwarkami, aby choć trochę dopasować ją do jego gustu. Ja chętnie zjadłabym również botwinę w wersji dietetycznej albo z jajkiem. Pyszna jest również z dodatkiem bobu, ale na młody bób trzeba jeszcze trochę poczekać. Mój mąż jednak potrzebuje treściwego posiłku, po którym nie chodziłby głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 2 pęczki botwiny
  • średnia marchew
  • średnia pietruszka
  • około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat z butelki, który można kupić w sklepie, ma o wiele lepszy skład niż kostki bulionowe – tych się wystrzegamy)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilka ziemniaków
  • około 300 g boczku wędzonego

Przygotowanie

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, buraczki obieramy i kroimy w plastry jeśli są małe lub ścieramy na tarce. Dodajemy je do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do zupy, dodajemy również ocet i przyprawy. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko tłuczemy, nie musi to być puree. Jeśli mamy młode ziemniaki pozostawiamy je w całości. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu.

Do głębokiego talerza nakładamy ziemniaki, następnie wlewamy zupę i całość posypujemy skwarkami. Ziemniaki ze skwarkami można podać również na osobnym talerzu.

Print Friendly, PDF & Email