Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka – idealna na kanapki

Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka – idealna na kanapki
Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka – idealna na kanapki

Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka przygotowana w szynkowarze jest bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowsza od tych kupowanych w sklepie, gdyż nie zawiera w sobie żadnych zbędnych dodatków. Jest też o wiele tańsza od gotowych wędlin (jeśli szukamy takich i przyzwoitej jakości). Świetnie sprawdzi się na kanapki w towarzystwie ogórka małosolnego czy pomidora.

Żeby przygotować domową wędlinę nie potrzeba wiele pracy, wystarczy pokroić mięso i żołądki i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Niestety jest to proces dość rozłożony w czasie, gdyż mięso musi się marynować przez przynajmniej 24 godziny, następnie parzy się je przez około 3 godziny, a potem studzi kilkanaście następnych. Cały proces trzeba więc zacząć na 3 dni przed jej podaniem. Ale i tak warto!

 

Składniki na drobiową wędlinę z żołądkami z kurczaka:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 500 g udek kurczaka bez skóry i kości
  • 400 g żołądków z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju
  • łyżka soli peklowej (20 g)
  • po około 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i ostrej papryki
  • po około pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 120 ml wody
  • łyżeczka żelatyny

     

Przygotowanie

Mięso z udek i żołądki kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę. Do sporej miski przekładamy mięso mielone, mięso pokrojone w kostkę i żołądki, czosnek, pomidory, zioła i przyprawy.

Całość wyrabiamy ręką przez około 8-10 minut, aż mięso stanie się klejące. Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w 50 ml wody żelatynę i znowu wyrabiamy ręką kilka minut. Następnie do szynkowara wkładamy foliowy woreczek (przeznaczony do tego celu) i dociskając, napełniamy go mięsem. Woreczek zawijamy, tak aby w środku nie było powietrza i zamykamy szynkowar.

Szynkowar wkładamy do garnka z wodą o temperaturze 80-90 C. Poziom wody powinien być około 2 cm powyżej mięsa w szynkowarze. Wędlinę parzymy jakieś 3 godziny, pilnując, aby temperatura wody utrzymywała się cały czas na tym samym poziomie i nie zaczęła się gotować. Mięso będzie gotowe, kiedy w środku uzyska temperaturę 75 C, co można sprawdzić wbijając w otwór pokrywki szynkowara termometr.

Kiedy mięso uzyska pożądaną temperaturę, wyjmujemy szynkowar w wody i pozostawiamy do ostygnięcia (zostawiam go na noc). Następnie całkowicie wystudzony szynkowar wkładamy do lodówki na jakieś 6-7 godzin. Dopiero wtedy możemy go otworzyć i cieszyć się pyszną wędliną.

 

Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka – idealna na kanapki
Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka – idealna na kanapki

 

Zobacz inne przepisy na wędliny z szynkowara:

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Domowa wędlina wieprzowa z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email