Sałatka z żółtym ryżem i kurczakiem o smaku curry robi się dość szybko, a smakuje wybornie. Ryż i kurczak w curry w połączeniu z ananasem i kukurydzą stanowią pyszną kompozycję. Taka sałatka sprawdzi się zarówno na kolację czy lunch do pracy, jak i jako przekąska na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi.
Składniki na sałatkę z żółtym ryżem:
- 100 g ryżu parboiled
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- garść cebulek marynowanych (100 g)
- duża pierś z kurczaka (250 g )
- przyprawa curry
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Torebkę ryżu wstaw do garnka, zalej zimną wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Wsyp po łyżeczce soli i przyprawy curry. Ryż gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wyjmij z wody i odstaw do wystudzenia.
Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i curry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż przez kilka minut, aż straci różowy kolor. Odsącz go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostaw do ostudzenia.
Ananasa odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Kukurydzę również odsącz z zalewy. Cebulki przekrój na pół.
Do dużej miski wsyp ostudzony ryż i kurczaka. Dodaj również kukurydzę, ananasa, cebulki i majonez. Składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i przypraw solą i pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Zobacz przepisy na inne sałatki z ryżem:
Sałatka z ryżem i łososiem
Błyskawiczna sałatka ryżowa z ananasem
Sałatka z paluszkami krabowymi i ananasem
Pyszna sałatka z ryżem, brokułem i sosem czosnkowym
Sałatka z tuńczykiem i wędzonym serem
Zostaw odpowiedź