Kurczak curry z ryżem

Smaczny obiad dla miłośników curry.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 śmietana 12% (200ml)
  • 1 jogurt naturalny (200ml)
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • połowa słoiczka selera sałatkowego
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • dwie torebki ryżu

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Następnie doprawiamy go obficie przyprawą do kurczaka oraz zalewamy jogurtem. Odstawiamy na ok. półtora godziny. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy warzywa przez ok 10 minut, następnie dodajemy curry i smażymy jeszcze kilka minut. Warzywa odkładamy na talerzyk i smażymy na tej samej patelni kawałki kurczaka przez ok. 5 minut. Do kurczaka dodajemy warzywa, selera, a także śmietanę. Potrawę doprawiamy szczyptą cynamonu oraz potrzeby solą i pieprzem. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Potrawę podajemy z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email