Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę

Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę
Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę

Grochówka na wędzące to bardzo smaczna i aromatyczna, a do tego niezwykle sycąca zupa, którą można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Jest nieco lżejsza niż taka przygotowana na żeberkach wieprzowych, gdyż ugotowana została na wędzonym kurczaku, ale w niczym to jej nie ustępuje.

Taką pyszną i rozgrzewającą grochówkę najlepiej podać ze świeżą bułeczką w chłodne i ponure dni. Z pewnością poprawi humor i nasyci na długo.

Składniki na grochówkę na wędzące:

  • 200 g grochu łuskanego
  • 500 g wędzonych udek z kurczaka
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • około 300 g kiełbasy wędzonej np. jałowcowej
  • 2 ząbki czosnku
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • sól, pieprz czarny, majeranek

 

Przygotowanie

Groch zalej zimną wodą, tak aby było jej dwa razy więcej niż grochu. Odstaw na około 8 godzin. Ja zaczynam moczyć groch na wieczór przed gotowaniem zupy. Po tym czasie groch odcedź, przełóż do garnka i ponownie zalej wodą, tak aby wody było dwa razy więcej. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj groch do małym ogniu do miękkości przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy groch będzie miękki, a nawet zacznie się rozpadać, odcedź go z wody, w której się gotował.

Mięso z kurczaka umyj i przełóż do dużego garnka, dodaj do niego obraną marchew i pietruszkę, nieobraną cebulę, pora, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Wlej 2 l wody. Garnek wstaw na palnik i całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedź i przelej z powrotem do garnka, a warzywa i mięso odstaw do przestudzenia.

Kiełbasę pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć kiełbasę oraz czosnek. Smaż około 5-6 minut, aż składniki zaczną się rumienić.

Ugotowaną marchew pokrój w kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce. Mięso z udek obierz ze skóry i kości i pokrój w kostkę.

Do garnka z wywarem wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 10 minut, aż zaczną się robić miękkie. Następnie dodaj podsmażoną kiełbasę, mięso z udek, marchew, pietruszkę oraz groch. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj 1-2 łyżki majeranku.

Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę
Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę

Zobacz inne przepisy na sycące domowe zupy:

Zupa z kurczakiem i makaronem – pyszny pomysł na sycące danie

Zalewajka z pieczarkami i kiełbasą – prosta i sycąca zupa

Kapuśniak na wędzonym kurczaku – przepis na domową zupę

Zupa gulaszowa po zbójnicku

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Print Friendly, PDF & Email