Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa

surówka z kiszonej kapusty
surówka z kiszonej kapusty

Kolorowa surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w naturalne probiotyki, a do tego liczy sobie niewiele kalorii, dlatego można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ryb, a także pieczonych mięs czy mięsnych roladek. Polecam!

 

Składniki na surówkę z kiszonej kapusty:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • papryka czerwona
  • duża cebula czerwona
  • marchew
  • mały pęczek szczypiorku
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Zawsze przed przygotowaniem surówki próbuję najpierw kapustę kiszoną. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję ją pod zimną wodą. Następnie odciskamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, kukurydze odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy olej, cukier i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można trzymać w lodówce przez kilka dni.

surówka z kiszonej kapusty
surówka z kiszonej kapusty

Zobacz inne przepisy na surówkę z kiszonej kapusty:

Surówka Z Kapusty Kiszonej

Surówka Z Kiszonej Kapusty Z Żurawiną

Surówka Z Kiszonej Kapusty

 

Print Friendly, PDF & Email