Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszna i niecodzienna odmiana tej znanej wszystkim potrawy. Delikatne i elastyczne naleśniki z smakowitym, mięsno-serowo-pomidorowym farszem, obtoczone w chrupiącej panierce zawojują niejedne kubki smakowe. Jest to idealna przekąska na świąteczny czy imprezowy stół.

Składniki na krokiety po meksykańsku (12-13 sztuk):

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili)
  • 150 g sera cheddar
  • sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona

Ponadto:

  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka zmielonych płatków kukurydzianych

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone z czosnkiem i cebulą. Następnie dodajemy paprykę, passatę i przyprawy. Całość dusimy przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż passata pomidorowa nieco się zredukuje. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodny dodajemy do niego starty ser i mieszamy dokładnie.

Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

 

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na krokiety:

Krokiety Z Gyrosem

Krokiety Z Pieczarami I Serem Żółtym

Zapiekane Krokiety Z Cukinią I Mięsem Mielonym

Krokiety Z Szynką, Pieczarkami I Serem

Krokiety Z Ryżem I Pieczarkami