Kurczak w sosie koperkowym

Szybki i pyszny przepis na obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • 180 ml śmietany 30%
  • ok. pół szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka ostra lub słodka

Przygotowanie
Piersi dzielimy na porcje, leciutko rozbijamy, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące. Smażymy je chwilkę na oleju z obu stron, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy śmietanę i wodę. Całość dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Gotowe.

kurczak_koper

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: