Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser

Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser
Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser

Tort Bezowy z bitą śmietaną, udekorowany czekoladkami i płatkami migdałów, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Można go przygotować na Walentynki czy inną wyjątkową okazję. Będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zamrożonych białek, który pozostają np. po przygotowywaniu pączków czy faworków.

 

Składniki na Tort Bezowy z bitą śmietaną:

Beza:

  • 8 białek
  • 350 g cukru (1 i 3/4 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego

 

Dodatkowo:

2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego, czekolada, pralinki, ptasie mleczko, płatki migdałów

 

Przygotowanie

Beza

Do białek (które powinny być w temperaturze pokojowej) dodaj szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć, wsyp powoli cukier i miksuj do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Całość ubijaj jeszcze przez chwilkę.

Na dwóch blaszkach od piekarnika lub dużej blaszce i kratce wyłóż papier do pieczenia. Na jednej blaszce odrysuj np. od tortownicy okrąg o średnicy około 25 cm. Na drugiej blaszce odrysuj dwa okręgi o średnicach około 21 i 18 cm. Pianę z białek rozsmaruj na wyznaczonych polach.

Blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Bezy piecz 1h i 20 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krem

Śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Kiedy będzie sztywna, a na jej powierzchni będą tworzyć się ślady od łopatek miksera, dodaj ricottę, cukier i ekstrakt. Składniki miksuj na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa.

 

Złożenie tortu

Na największym okręgu rozsmaruj najpierw czubatą łyżkę kremu porzeczkowego, potem 1/3 kremu, nakryj średnim blatem, znowu rozsmaruj dżem i krem i nakryj najmniejszym blatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wierzch możesz udekorować startą czekoladą, pralinkami, przekrojonym na pół ptasim mleczkiem i płatkami migdałów.

Tort bezowy możesz podawać od razu, ewentualnie odstaw na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje właśnie w dniu przygotowania, potem beza zmięknie od kremu.

 

Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser
Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser

 

Zobacz inne przepisy na desery z bezą:

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Aksamitny sernik z bezą

Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą

Rolada bezowa Dakłas – przepyszny i efektowny deser

Ciasto Śpiąca Królewna – bajeczny deser dla dużych i małych

Print Friendly, PDF & Email