Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki

Syrniki – tradycyjne rosyjskie placuszki z twarogu, mąki i jajka, popularne również w Białorusi i na Ukrainie.

Można je przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Ja podałam na słodko, z dodatkiem jogurtu owocowego, natomiast jeśli chcecie wytrawną wersję zamiast cukru, dodajcie do ciasta pół łyżeczki soli. Do ciasta można dodać również cynamon, rodzynki czy inne suszone owoce. Podaje się je same, albo z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu, miodu, dżemu czy owoców.

Składniki ( na około 7 placuszków):

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru

Ponadto:

  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • mąka pszenna do obtaczania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, cukier, jajka i wyrabiamy ręką na gadką masę. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy z niego kulę, obtaczamy w mące, następnie rozpłaszczamy na płaskie okrągłe placki. Syrniki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po około 5 minut z obu stron, aż staną się złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: