Racuchy drożdżowe na jogurcie i suchych drożdżach z dodatkiem jabłek to pyszne placuszki, które można podać na śniadanie, kolację czy deser. Wychodzą mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, a następnie usmażyć na oleju.
Racuszki z jabłkami same w sobie nie są zbyt słodkie, ale można podać je obsypane cukrem pudrem, albo polać miodem lub syropem klonowym.
Składniki na racuchy drożdżowe na jogurcie (około 15 sztuk):
- 400 ml jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki)
- 370 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3 szklanki)
- opakowanie drożdży suchych (8 g)
- 3 łyżki cukru (36 g)
- 3 jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 średniej wielkości jabłka
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować racuchy drożdżowe na jogurcie? Opis krok po kroku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przez przygotowaniem. Do dużej miski wsyp najpierw suche składniki, czyli mąkę, sól, cukier, cynamon i drożdże. Wymieszaj je łyżką. Następnie dodaj jogurt naturalny i jajka. Całość wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Powstałe ciasto powinno być lepkie i dość rzadkie.
Misę z ciastem przykryj i odstaw ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Jeśli nie będzie chciało wyrosnąć, to znaczy, że jest mu za zimno. Zimną najczęściej trzymam miskę przy kaloryferze, a latem na balkonie od słoneczniej strony. Można je również włożyć od piekarnika ustawionego na 30 C.
Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, umyj i obierz jabłka. Następnie przekrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół i pokrój w plastry. Jabłka dodaj do miski z ciastem drożdżowym i wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej tak, aby na dnie była około 1 cm warstwa. Dużą łyżkę namocz najpierw w oleju, następnie nakładaj nią na patelnię w miarę okrągłe porcje ciasta.
Smaż je na małym ogniu przez około 3-4 minuty z jednej strony, następnie przełóż na drugą stronę i smaż tyle samo czasu. Usmażone racuchy przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Zostaw odpowiedź