Ciasto Pstrokatek – pyszny jogurtowiec z kremem i galaretką

Ciasto Pstrokatek – pyszny jogurtowiec z kremem i galaretką
Ciasto Pstrokatek – pyszny jogurtowiec z kremem i galaretką

Ciasto Pstrokatek to pyszny i kolorowy domowy wypiek, który można zaserwować na niedzielę czy na przyjazd gości. Składa się z mięciutkiego i puszystego ciasta jogurtowego z borówkami, aksamitnego kremu budyniowego i galaretki. Całość świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej, wręcz rozpływa się w ustach. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym łasochom.

Składniki na Ciasto Pstrokatek (blaszka o wym. 25×30 cm):

Ciasto Jogurtowe:

    • 360 g mąki pszennej typ 500 (około 2 i 2/3 szklanki)
    • 4 jajka rozmiar L
    • 180 g cukru (3/4 szklanki)
    • 70 ml oleju rzepakowego
    • 400 g jogurtu naturalnego gęstego (może też być grecki)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody
    • 250 g borówek

 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • ulubiony ekstrakt zapachowy (dałam pomarańczowy)

 

Galaretka:

  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 0,5 l wody

Jak przygotować Ciasto Pstrokatek? Opis krok po kroku

Najpierw przygotuj budyń, gdyż trzeba kilku godzin, aby przestygł całkowicie. Do średniego garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko będzie się podgrzewać, do pozostałej jego części dodaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do rozpuszczenia się składników. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej powoli mleko z budyniem, cały czas mieszając np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Budyń nakryj ściśle folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstaw do wystudzenia.

Teraz można upiec ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed pieczeniem. Jajka wbij do miski i ubijaj za pomocą robota kuchennego na wysokich obrotach na jasną i puszystą masę. Zajmie to kilka minut, gdyż jajka powinny być dobrze ubite. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Następnie, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewaj powoli olej, a po nim dodawaj po łyżce jogurtu. Na koniec wsyp suche produkty, czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką, aby wszędzie była równej wysokości warstwa. Na cieście ułóż borówki, lekko je dociskając, równomiernie na całej powierzchni.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 40 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło ubijaj robotem kuchennym przez chwilę, następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżce całkowicie zimnego budyniu. Tak powstały krem wyłóż na wystudzonym cieście i wyrównaj. Na wierzch wylej ostrożnie tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Pstrokatek – pyszny jogurtowiec z kremem i galaretką
Ciasto Pstrokatek – pyszny jogurtowiec z kremem i galaretką

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z owocami:

Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne

Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email