Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku (296 kcal)

Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku
Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku

Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku robi się praktycznie samo, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Jest bardzo smaczne i lekkie, idealne na fit obiad. Jeśli całość podzielimy na trzy porcje, to jedna będzie miała tylko 296 kcal.

Film do przepisu:

Składniki:

  • duża cukinia lub dwie mniejsze (0,5 kg)
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy,przyprawa do kurczaka, papryka ostra, sól, pieprz
  • mały pęczek pietruszki

Przygotowanie

Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię kroimy w kostkę. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka. Na niego wykładamy warzywa. Olej, passatę pomidorową, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Leczo zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w temp 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Print Friendly, PDF & Email