Jogurtowe muffinki z parówką i cebulką

Przepis na pyszne wytrawne muffinki z parówką, prażoną cebulką i kukurydzą.

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 3 łyżek prażonej cebulki
  • 2 parówki
  • pół puszki kukurydzy

Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku. Lekko ostudzamy. Dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt i znowu mieszamy.
Mąkę, cukier, proszek i sól wsypujemy do oddzielnej miski. Dodajemy mokre składniki i cebulkę, parówki pokrojone w kostkę oraz kukurydzę do suchych i mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto nakładamy do papilotek (znajdujących się w formie do muffinek) i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni C.

muffiny_cebula

Print Friendly, PDF & Email