Colesław z kapusty pekińskiej

Colesław z kapusty pekińskiej

Colesław z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smakiem urzeknie każdego. Nic dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych surówek.

Składniki:

    • główka kapusty pekińskiej
    • spora marchew
    • cebula czerwona

Sos:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu winnego – może być również ocet jabłkowy lub zwykły 10% (wtedy dajemy jedną łyżeczkę)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę drobno kroimy nożem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

Colesław z kapusty pekińskiej
Colesław z kapusty pekińskiej
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Colesław z kapusty pekińskiej
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: