Czekoladowe brownie z wiśniami

Czekoladowe brownie z wiśniami
Czekoladowe brownie z wiśniami

Czekoladowe brownie z wiśniami – wilgotne, ciężkie i pyszne ciasto na każdą okazję. Wiśnie i czekolada komponują się tutaj idealnie, a czekoladowy smak pogłębia jeszcze polewa, którą brownie jest oblane.

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady o dużej zawartości kakao (dałam jedną gorzką i dwie mleczne)
  • 300 g cukru
  • 200 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • około 100 g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru
  • około 100 ml śmietany 30%

Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy połamane na kostki czekolady i cukier. Całość roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lekkiego ostygnięcia.

Potem masę przekładamy do miski i miksujemy dodając po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując dodajemy kakao, mąkę z solą i proszek do pieczenia. Do masy wrzucamy wiśnie i mieszamy łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.

Masę przekładamy do formy nakrytej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 24x24cm), wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Ciasto powinno wyjść wilgotne, zakalcowate – jego zbytnie upieczenie sprawi, że będzie twarde.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i roztapiamy ją na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie dodajemy kakao, cukier i śmietanę. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, kiedy na powierzchni polewy pojawią się pęcherzyki powietrza, zdejmujemy z ognia. Polewę przestudzamy przez około 20 minut i polewamy nią ciasto.

Print Friendly, PDF & Email