Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym

Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym
Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym

Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym to pyszny przepis na bezmięsny, domowy obiad dla całej rodziny. Puszyste, mięciutkie kluski z ciasta drożdżowego, ugotowane na parze i podane z aromatycznym sosem pieczarkowym to danie, które zadowoli nawet największych niejadków. Jeśli zostaną nam kluski z obiadu i chcemy je odgrzać ponownie, najlepiej jest to zrobić również wrzucając na parę na 3-4 minuty.

Składniki na pampuchy na parze z sosem pieczarkowym:

Pampuchy (około 12 sztuk):

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 480 lub 500
  • jajko rozmiar M
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 2-3 łyżki masła
  • płaska łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu (400 ml)
  • 50 ml śmietany 30%
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

 

Przygotowanie

Przygotowujemy pampuchy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i pozostawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut, aby nieco podrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim sito do gotowania na parze i układamy luźno pampuchy. Gotujemy je pod przykryciem około 10-15 minut.

Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmażamy przez 2-3 minuty, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Pampuchy podajemy od razu po ugotowaniu, polane sosem.

Zobacz inne przepisy na obiad z kluskami:

Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad

Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną

Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym

Pyzy Z Mięsem

Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem

Mięciutkie Kluseczki Z Białym Serem

Print Friendly, PDF & Email