Ziemniaczane kluski ze szpinakiem

Przepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku.

Składniki:

  •  7 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej)
  • łyżeczka soli
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:
boczek, cebula

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli.  Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną na powierzchnię przez około minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową i osączamy.

kluski_szpinak

Print Friendly, PDF & Email