Jogurtowy murzynek z malinami

Przepis na pyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować.

Składniki:
Murzynek:

  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masę jogurtowa:

  • 700 g jogurtu naturalnego
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • szklanka malin

Przygotowanie
Murzynek:
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy żółtka. Miksujemy i nie przerywając, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Masa jogurtowa:
Budyń, mąki i cukier puder mieszamy ze sobą. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy do połączenia się składników.

Na blaszkę (moja ma wymiary ok 22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta murzynkowego, na nie masę jogurtową i drugą połowę ciasta. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w 180 C około godzinę do suchego patyczka.

murzynek_maliny

3 komentarze

  1. Beznadziejny przepis. Masa czekoladowa wyszła strasznie gęsta, a jogurtowa rzadka jak zupa. Nie da się na nią wyłożyć drugiej połowy ciasta.

  2. W takim razie coś musiało być źle zrobione. U mnie nie było takiego problemu.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: