Sałatka z wątróbką

Szybka i smaczna sałatka dla wielbicieli wątróbki.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • opakowanie mixu sałat, albo sałata lodowa
  • ok 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki pestek dyni
  • mąka
  • olej

Sos:

  • trzy łyżki oliwy
  • dwie łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy (rosyjska)
  • sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia

Przygotowanie
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plasterki, dynię prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, zalewamy sosem i mieszamy dokładnie.

salatka_watrobka

Print Friendly, PDF & Email