Kotlety z ryżu z pieczarkami i boczkiem

Przepis na smaczne kotlety z ryżem. Jeśli nie dodamy boczku, będzie to danie wegetariańskie – równie smaczne. Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek.

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • ok 100 g sera żółtego
  • 6-7 pieczarek
  • cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • bułka tarta

Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Składniki podsmażamy na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Ryż przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażone pieczarki z cebulą i boczkiem i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju z obu stron na złoto.

kotlety_ryz