Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 600 g małych młodych ziemniaków
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nimi ziemniaki. Całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 bez przykrycia. Po wyciągnięciu ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem.

ziemniak_boczek

Print Friendly, PDF & Email