Puchatki czyli placuszki drożdżowe na kefirze, które smakują jak pączki, świetnie sprawdzą się na śniadanie, deser czy nawet obiad na słodko. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Ze stołu znikają szybciej niż się je smaży.
Składniki na Puchatki (około 27 sztuk):
- 550 g mąki pszennej typ 450 lub 480
- 250 ml kefiru
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki cukru
- opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 100 g masła
- duża szczypta soli
Dodatkowo: 400 g kajmaku, marmolady, masła czekoladowego lub tabliczka czekolady czy co tam chcesz do nadziania 😉
Przygotowanie
Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło. Odstaw je do wystudzenia. Kefir podgrzej, aby był ciepły, lecz nie gorący.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól. Suche składniki wymieszaj łyżką ze sobą. Dodaj do nich kefir, masło i jajka. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie lub za pomocą robota z hakiem i wyrabiaj przez kilka minut, aż powstanie gładkie i elastycznie ciasto. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę delikatnie oprószoną mąką i jeszcze raz przez około minutę wyrabiaj je ręką. Następnie podziel je na 3 części. Każdą z tych części jeszcze na 3. Kawałki, które powstaną podziel jeszcze na trzy części. Każdy kawałek rozwałkuj na dość cienkie koło. Na jego środku nałóż płaską łyżeczkę kajmaku (może to być też marmolada czy kostka czekolady). Końce ciasta zlep ze sobą, tworząc kule. Spłaszcz je nieco i odstaw na około 20 m, aby nieco podrosły.
Na patelni rozgrzej około 2 cm warstwę oleju. Temperatura powinna osiągnąć około 175 C. Jeśli nie masz jak tego zmierzyć, najlepiej wrzucić do tłuszczu kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę. Na oleju układaj partiami placki i smaż na niewielkim ogniu przez około 4 minuty, następnie placki obróć na drugą stronę i smaż jeszcze kolejne 3-4 minuty. Placki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź