Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad

Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad
Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad

Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną to pyszne i tanie danie, które można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Wychodzą mięciutkie, sycące i bardzo smaczne. Co prawda wymagają nieco pracy, ale za to rozchodzą się w mgnieniu oka. Farsz z kapusty kiszonej czy ugotowanie ziemniaków można zrobić dzień wcześniej, pozwoli to nieco przyspieszyć ich przygotowanie. Na drugi dzień po przygotowaniu można je odgrzać na parze i będą równie smaczne jak świeże.

Z czym podać kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Można podać je na obiad tylko okraszone podsmażoną cebulką czy skwarkami. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego czy smażonego mięsa, ryby lub kotletów.

 

Składniki na kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną (około 25 sztuk):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • mała marchew
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowanie

Farsz

Kapustę kiszoną odciśnij dokładnie z wody, przełóż go garnka i zalej zimną wodą, tak, aby była całkowicie zakryta. Dodaj do niej pół łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotuj przez około pół godziny, aż będzie miękka. Odcedź ją z odstaw do wystudzenia. Chłodną kapustę posiekaj nożem na małe kawałki. Liście laurowe i ziele angielskie możesz wyrzucić.

Cebulę pokrój w kostkę. Marchew obierz i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj marchew, podlej pół szklanki wody i duś, aż marchew zmięknie. Na koniec na patelnię dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj wszystko ze sobą i smaż jeszcze 2 minuty. Farsz odstaw do wystudzenia.

Kluski

Ziemniaki obierz, zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Odcedź je i odstaw do wystudzenia. Chłodne ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa, albo utłucz na gładką masę bez grudek. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Całość wymieszaj ręką na jednolitą masę.

Masę ziemniaczaną podziel na 3-4 części. Jedną z takich części przełóż na stolnice lub blat dość obficie posypany mąką i sformuj z niej wałek o średnicy 8-10 cm. Z wałka odcinaj nożem krążki grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, następnie zlep brzegi i uformuj kulkę. Kluski odstawiaj na powierzchnię posypaną mąką, aby nie przykleiły się do podłoża.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, aby tylko lekko bulgotała i wrzuć pierwszą partię kilkunastu klusek. Gotuj je przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj łyżką cedzakową i odstaw na talerz.

Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad
Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad

Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane:

Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane

Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Knedle z mięsem mielonym – przepis na domowe kluski z ziemniaków

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne

Print Friendly, PDF & Email