Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane

Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane
Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane

Kuglonki, czyli mięciutkie kluseczki z surowych ziemniaków będą pysznym daniem na obiad dla całej rodziny. Można je podać jako samodzielne danie z okrasą z boczku i cebuli lub jako dodatek do mięsa czy gulaszu.

Przepis na kluski jest bardzo prosty, choć nieco pracochłonny, jeśli będziecie ścierać kluski ręcznie na tarce. Niemniej takie kluski są smaczne i tanie, a składniki na nie pewnie macie w domu, więc warto poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować. Przepis został zaczerpnięty z książki „Kuchnia z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej.

 

Składniki na kuglonki (4-5 porcji):

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

 

Dodatkowo:

cebula, boczek wędzony

 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w elektrycznej szatkownicy. Papkę ziemniaczaną odciśnij bardzo dokładnie z wody np. za pomocą pieluchy tetrowej. Płyn, który pozostał z odlewania odstaw na 5 minut, następnie odlej go i do ziemniaków dodaj skropię, która pozostała na dnie naczynia.

Do ziemniaków wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wsyp również mąkę i całość wyrób ręką na jednolitą masę.

Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Odrywaj z niego kawałki wielkości mandarynki, turlaj po stolnicy formując wałki. Mokrym nożem odcinaj kluski w kształcie kwadratu. Ciasto będzie raczej trochę lejące się, więc kluski nie wyjdą o idealnym kształcie, nie ma co się tym przejmować. Zamiast formować wałek, możesz po prostu wrzucać kawałki ciasta oderwane łyżką bezpośrednio na wrzącą wodę.

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i doprowadź ją do wrzenia. Kiedy woda będzie się gotować, zmniejsz moc palnika, żeby tylko lekko bulgotała i zacznij wrzucać partiami po 15-20 klusek. Gotuj je od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię przez około minutę. Odławiaj je łyżką cedzakową na talerz.

Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zacznie się topić. Dodaj do niego cebulę również pokrojoną w kostkę i smaż na złoty kolor. Cebulą i boczkiem okrasz przed podaniem kuglonki.

Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane
Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane

 

Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane:

Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne

Ziemniaczane kluski ze szpinakiem

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

 

Print Friendly, PDF & Email