Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

Ciasto Zielone Jabłuszko z lekkim jogurtowym krem i galaretką z jabłkami to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie, a do tego pięknie wygląda. Swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, który jest w ogóle niewyczuwalny w smaku. Taki efektowny wypiek, który wygląda jak zielona łąka świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych, a ponieważ robi się je dość prosto i nie jest szczególnie czasochłonne, można je również przygotować na mniej uroczyste okazje.

Składniki na Ciasto Zielone Jabłuszko:

Ciasto szpinakowe:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g cukru
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 140 g oleju (rzepakowego)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Warstwa jogurtowa:

  • 3 opakowania galaretki cytrynowej (3×75 g)
  • 350 ml wody
  • 1200 ml jogurtu greckiego

 

Warstwa jabłkowa:

  • 2 galaretki jabłkowe, agrestowe lub inne o zielonym kolorze (2×75 g)
  • 250 ml wody
  • 3 jabłka (po około 250 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Przygotowanie

Ciasto szpinakowe

Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Liściom szpinaku oderwij twarde łodyżki. Szpinak zmiksuj z olejem i sokiem z cytryny za pomocą blendera.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Po około 2 minutach wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając, wlej olej ze szpinakiem. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli mąkę. Miksuj do połączenia się składników.

Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24×24 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 40 minut w trybie góra dół. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu skrój odstającą górę ciasta, tak aby je wyrównać wierzch. Skrojone kawałki rozkrusz palcami na małe okruszki.

Warstwa jogurtowa i jabłkowa

Obie warstwy najlepiej przygotować równocześnie. Galaretki jabłkowe rozpuść w 250 ml gorącej wody, a cytrynowe osobno w 350 ml. Galaretki odstaw do ostudzenia.

Następnie jogurt przełóż do miski i zacznij miksować robotem kuchennym. Cienką stróżką wlewaj powoli zimną, ale jeszcze płynną galaretkę cytrynową. Masę odstaw na 5 minut do lodówki. Po tym czasie nie zapomnij jej wyjąć, gdyż nie powinna stężeć całkowicie.

Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny i zimną, ale płynną galaretką jabłkową.

Złożenie ciasta

Ciasto włóż do formy, w której się piekło. Wylej na nie połowę masy jogurtowej, wyrównaj i wstaw do lodówki na około 10 minut, aż stężeje. Na masę jogurtową wyłóż warstwę jabłek z galaretką i rozsmaruj po całej powierzchni. Na jabłka wylej drugą połowę masy jogurtowej. Wierzch posyp okruszkami ciasta szpinakowego.

Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. A najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało.

Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

 

Zobacz inne przepisy na kolorowe, wiosenne ciasta:

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną
Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach
Ciasto Słodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka
Tęczowy sernik na zimno – super lekki (175 kcal)
Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)