Ciasto Zielone Jabłuszko z lekkim jogurtowym krem i galaretką z jabłkami to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie, a do tego pięknie wygląda. Swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, który jest w ogóle niewyczuwalny w smaku. Taki efektowny wypiek, który wygląda jak zielona łąka świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych, a ponieważ robi się je dość prosto i nie jest szczególnie czasochłonne, można je również przygotować na mniej uroczyste okazje.
Składniki na Ciasto Zielone Jabłuszko:
Ciasto szpinakowe:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 120 g cukru
- 200 g szpinaku świeżego
- 140 g oleju (rzepakowego)
- 4 jajka rozmiar L
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa jogurtowa:
- 3 opakowania galaretki cytrynowej (3×75 g)
- 350 ml wody
- 1200 ml jogurtu greckiego
Warstwa jabłkowa:
- 2 galaretki jabłkowe, agrestowe lub inne o zielonym kolorze (2×75 g)
- 250 ml wody
- 3 jabłka (po około 250 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Ciasto szpinakowe
Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Liściom szpinaku oderwij twarde łodyżki. Szpinak zmiksuj z olejem i sokiem z cytryny za pomocą blendera.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Po około 2 minutach wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając, wlej olej ze szpinakiem. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli mąkę. Miksuj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24×24 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 40 minut w trybie góra dół. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu skrój odstającą górę ciasta, tak aby je wyrównać wierzch. Skrojone kawałki rozkrusz palcami na małe okruszki.
Warstwa jogurtowa i jabłkowa
Obie warstwy najlepiej przygotować równocześnie. Galaretki jabłkowe rozpuść w 250 ml gorącej wody, a cytrynowe osobno w 350 ml. Galaretki odstaw do ostudzenia.
Następnie jogurt przełóż do miski i zacznij miksować robotem kuchennym. Cienką stróżką wlewaj powoli zimną, ale jeszcze płynną galaretkę cytrynową. Masę odstaw na 5 minut do lodówki. Po tym czasie nie zapomnij jej wyjąć, gdyż nie powinna stężeć całkowicie.
Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny i zimną, ale płynną galaretką jabłkową.
Złożenie ciasta
Ciasto włóż do formy, w której się piekło. Wylej na nie połowę masy jogurtowej, wyrównaj i wstaw do lodówki na około 10 minut, aż stężeje. Na masę jogurtową wyłóż warstwę jabłek z galaretką i rozsmaruj po całej powierzchni. Na jabłka wylej drugą połowę masy jogurtowej. Wierzch posyp okruszkami ciasta szpinakowego.
Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. A najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało.
Zostaw odpowiedź