Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną
Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

Ciasto Kapryśnica to pyszny i efektowny deser, który szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Składa się z ciasteczkowego spodu, gotowanej masy serowej i bitej śmietany na wierzchu. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie.

Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia, jedynie trzeba uważać podczas gotowania masy serowej, aby się nie przypaliła i nie miała grudek. Jeśli jednak cały czas będziemy ją energicznie mieszać i gotować na małym ogniu, to nic niepożądanego nie powinno się wydarzyć.

Składniki na ciasto Kapryśnica:

Spód:

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 100g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 5 jajek rozmiar M
  • 200 g masła
  • 180 g cukru (niecała szklanka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g)
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego

 

Bita śmietana:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki np. truskawkowej
  • 200 ml wody
  • garść płatków migdałów do posypania

 

Przygotowanie

Spód

Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Herbatniki rozkrusz np. w rozdrabniaczu do blendera. Herbatniki przełóż do miski, wlej masło (może być ciepłe) i składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości.

Blaszkę ze spodem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 10 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie spód odstaw do wystudzenia.

Masa serowa

W dość dużym garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodaj cukier i podgrzewaj przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Wciąż gotując na małym ogniu dodaj twaróg, jajka i ekstrakt. Całość energicznie mieszaj np. rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa bez grudek.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym mlekiem i wlej do gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Masę serową wylej na blaszkę ze spodem ciasteczkowym i wyrównaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Bita śmietana

Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Cały czas ubijając, do śmietany wlej cienką stróżką ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę.

Bitą śmietanę wyłóż na sernik i wyrównaj. Wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną
Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

 

Zobacz inne przepisy na ciasto z serem z wiaderka:

Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Sernik z mlekiem w proszku – niezwykle puszysty i delikatny

Ciasto Pazerniaczek – sernik na zimno, który skusi każdego

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

 

Print Friendly, PDF & Email