Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna fasolówka z papryką

Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna i sycąca fasolówka z papryką
Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna i sycąca fasolówka z papryką

Zupa fasolowa po węgiersku z papryką i pomidorami to pyszny przepis na sycącą, domową zupę, którą można podać na obiad dla całej rodziny. Różni się w smaku od naszej tradycyjnej fasolowej, ale jest równie smaczna i aromatyczna.

Aby przygotować taką zupę, musicie sobie zarezerwować nieco czasu, gdyż nawet namoczona wcześniej fasola i tak dość długo się gotuje. Możecie skrócić ten czas, zamiast suche fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.

 

Składniki na zupę fasolową po węgiersku (4-5 porcji):

  • 400 g fasoli Piękny Jaś
  • 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa
  • 2 średniej wielkości papryki czerwone
  • 1 niewielka papryka zielona
  • średniej wielkości marchew
  • cebula
  • 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Fasolę przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstaw na około 8-12 godzin. Po tym czasie fasolę odcedź, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około półtora godziny. W trakcie gotowania, najlepiej sprawdzić po godzinie, czy fasola jest już gotowa. Fasolę odcedź na sicie.

Cebulę pokrój w kosteczkę, papryki w paski, a marchew w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj papryki i marchew. Warzywa smaż kolejne 3-4 minuty. Mogą być lekko twardawe, ponieważ krótko się smażyły.

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż krótko na osobnej patelni.

Do garnka wlej bulion, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kiełbasę, fasolę, passatę pomidorową, koncentrat, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec zupę spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.

 

Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna i sycąca fasolówka z papryką
Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna i sycąca fasolówka z papryką

 

Zobacz inne przepisy na treściwe zupy:

Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę

Zupa z kurczakiem i makaronem – pyszny pomysł na sycące danie

Zalewajka z pieczarkami i kiełbasą – prosta i sycąca zupa

Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące – domowa kartoflanka

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

 

Print Friendly, PDF & Email