Zupa chrzanowa

Zupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • por
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4-5 łyżeczek chrzanu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • jajka

Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle do miękkości. W garnku umieszczamy boczek, zalewamy ok 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku.

zupa_chrzan

Print Friendly, PDF & Email