Roladki z mięsa mielonego

Przepis na nieco urozmaicone kotlety mielone.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • pół cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona

Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, przyprawami i ok 3 łyżkami bułki tartej. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej). Ser żółty, ogórki i cebulę kroimy w paski. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po kawałku ogórka, sera i cebuli. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto.

kotlety_mielone